Kezdhetjük? Ózonos penészirtásra fel!

Szerintünk kevesen vagyunk, akiknek az eddigi élete során teljesen kimaradt akár a saját lakásában, vagy épp vendégségben valahol egy penészes sarok, fal megtekintése és az ebből levont következtetés, hogy itt bizony szellőzési gondok vannak. Nézzünk is utána most kicsit alaposabban ennek a penészedés dolognak és az egyik leghatásosabb módszernek, a probléma megszüntetésére.

A leggyakoribb penészedés oka nagy százalékban az adott helyiség nem megfelelő szellőztetése. Ennek oka valahol a modern kori technológiákban is kereshető, hiszen a nyílászárók újkori generációjával már teljesen légáramlásmentes szigeteléseket érhetünk el a lakásokban. Ezzel pedig mellék okozatként megszűnt a lakás helységeinek természetese szellőzése. Ezekben a helyzetekben a lakásban keletkező pára okozza a gondot. Akár egy szobanövénytől kezdve a főzés, felmosás vagy egyszerűen az emberi légzésből adódó pára nem tud normál módon kiszellőzni és egy túlszigetelt lakásban már kezdődik is a penészedési probléma.  

Egyéb okok között lehet például a nem megfelelő talajszigetelő- nedvességzáró réteg kiépítése vagy épp teljes hiánya is, de emellett számos egyéb tényező is kedvezhet a lakás különböző pontjain megjelenő penészedésnek.

Jó ha tudod, hogy az általános vélekedés szerint egy háztartásban lakónként és óránként legalább 30 köbméter ( 30.000 liter) levegő mennyiségnek kell cserélődnie, hogy ezzel kizárjuk a penészedés lehetőségét.  Ez kiemelten fontos, hiszen tegyük az a konyhában , mosdóban, fürdőszobákban ha nincs rendesen elvezetve akár beépített ventilátorral, elszívóval az adott helyiség, a relatív páratartalom folyamatosan magas lesz és már kezdődik is a problémák sora.

A penész amellett, hogy esztétikailag sem túl szívderítő, számos egészségügyi problémát is eredményezhet. Asztmás megbetegedés, allergiás tünetek, de épp gyulladásos légúti megbetegedéseket is okozhat. Összességében bőven van arra ok és indok, hogy ha észrevesszük, hogy lakásunk penészedik, minél előbb orvosoljuk a probléma forrásának megszüntetését.

De mielőtt nekiesnénk a megszüntetéshez legideálisabb eszköz megtalálásához, mindenképp magát a probléma okát találjuk, meg; hiszen ha sikerül is a felfedezett penészedést eltávolítani, az ugyan úgy vissza fog térni, ha a feltételek továbbra is kedvezőek maradnak a számára.

Na de mégis mit tehetünk a penészedés ellen, ha már megszüntettük a probléma forrását?

Számos megoldás létezik, amelyek kisebb – nagyobb vagy épp teljes sikerrel képesek elvégezni a piszkos munkát. Cikkünkben beszéljünk most az egyik legjobb és leghatásosabb módszerről; az ózonos tisztításról.

Amiért mi az ózon-ra, mint megoldásra esküdünk, mert a legtöbbször eszünkbe sem jut, hogy az rendben van, ha bármiféle tisztítószerrel és egyéb „varázs” megoldásokkal sikerül esetleg a látható penészt eltávolítanunk, de abba bele sem gondolunk, hogy maga a levegő is tele van az adott területen penész spórákkal, amik ugyan úgy meg fognak tapadni a felületen később is, miután eltávolítottuk a „látványos” szennyeződéseket, illetve a tüdőnkbe is bekerülhetnek. Na, ilyenkor jön jól az ózongenerátoros tisztítás.

Egy alapos ózonos fertőtlenítés az adott helyiségben amellett, hogy hatékony a különböző vírusok és baktériumok megtelepedése ellen is, továbbá rendkívül hatásos szagtalanító; a penész foltokat és a levegőben terjedő penész spórákat is képes rendkívül nagy hatékonysággal eltávolítani.  

Egy néhányszor megismételt ózonkezeléssel látható jelét fogod látni a penészfoltok elhalásának, hiszen a színűk teljesen elhalványul, majd kiszárad, melyek ezek után már könnyen eltávolíthatóak a falakról. Továbbá e kezeléseknek köszönhetően a levegőben sem fog semmi más terjedni, mint frissesség és üdeség.

Miután sikerült teljesen megszüntetni a penészedés okát és magát a kialakult penész foltokat és spórákat a levegőben, érdemes beszerezni egy légtisztítót, mely segíteni fog a folyamatos levegő cserében és mozgatásban, továbbá folyamatosan átszűri a lakásban lévő levegőt, így abban nem fog terjedni bármi nem oda való dolog, mint például por, baktérium vagy penész spóra.

Találd meg a számodra legideálisabb ózongenerátort és légtisztítót a környezeted tisztasága és frissessége érdekében. 

 

LégtisztítóÓzongenerátorÓzonos tisztításPenészPenész eltávolításPenész spórák