Minőségi airbrush felszerelés? Így válassz!

Az airbrush szakma nem egyszerű, bármilyen tehetségesek is vagyunk már, ha közben nem tudatosítjuk magunkban, hogy későbbi sikerünk záloga részben az is, hogy a rendelkezésre álló kínálatból, a céljainknak legmegfelelőbb munkaeszközöket válasszuk ki a legjobb eredmény elérésének céljából.

Az első kérdés mindig az, hogy „de milyen felhasználási területen szeretnénk alkalmazni?”. Ez azért nagyon lényeges mert minden feladathoz más airbrush szett az optimális választás, így másra van szükségünk egy falfestéshez, de megint csak másra egy körömdekorációhoz. 

Miket mérlegeljünk, mielőtt választunk? Fontos, hogy mekkora a felület, amelyre festeni akarunk, hány színt használunk majd, mennyire lesz részletes a dekoráció, és ami a legfontosabb, hogy milyen típusú felületre fogunk dolgozni. Így talán az egyik legfontosabb maga a felület kérdése, hiszen a nem nedszívó felületeknél olyan pisztolyt kell választanunk, mely kis fúvókamérettel rendelkezik. Ez az eset áll fenn mondjuk, ha járműre szeretnénk festeni, vagy épp bukósisakot dekorálnánk.

airbrush felszereles maxtec

Viszont ha a felület jó nedszívó képességű, így nem kell aggódni amiatt, hogy a pisztolyból kiáramló levegő szétfúja a festéket felvitelkor, így nyugodtabban választhatunk nagyobb levegőigényű, nagyobb fúvókával ellátott pisztolyokat is.  A mai modern pisztolyoknál már a környezetvédelem is fontos hangsúlyt kapott, így a pisztoly használata következtében felmerülő „túlpermetezés effekt” minimalizálásra került.

A pisztolyon kívül maga a másik fő elem kiválasztása sem elhanyagolható, vagyis a kompresszor. Itt az előzőekhez hasonlóan a fő felhasználási területhez igazítva azt kell meghatároznunk, hogy mennyi levegőre lesz szükségünk egy-egy munkafolyamat során. A Maxtech által forgalmazott kompresszorok kivétel nélkül akár egész napos munkára és akár ipari felhasználásra is alkalmasak.

airbrush maxtech

A kisebb kapacitású, tartály nélküli termékek, melyek maximum percenként 20 liter levegőt „fogyasztanak el” airbrush pisztolyainkhoz tökéletes választások lehetnek. Míg egy nagyobb kivitel, mely a puffer tartálynak köszönhetően jóval nagyobb levegőbázist képes megmozgatni, szuper döntés lehet testbarnító szerek felhordására, porolópisztolyok használatához. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb kapacitású, tartályos kompresszor motorja akkor is dolgozik, amikor a pisztolyunkkal nem fújunk. Ha a pisztolyunkkal munka közben csak 60%-ban fújunk, akkor a maradék 40%-nyi időben termelt levegő miatt 40%-kal több levegőt is kapunk, mint a tartály nélküli kivitel használatakor. Így pedig a nehezebb festékekkel való munkára mindenképpen egy tartályos kompresszor a javasolt.

Ha nem szeretnénk a véletlenre bízni a pisztoly és kompresszor külön-külön megvásárlását, akkor a legjobb megoldás, ha egy teljes szettben vásárolod meg őket, így biztosan az összes alkatrész passzolni fog egymáshoz. Erre mi ezeket a modelleket nyugodt szívvel ajánljuk. 

Az airbrush talán legfontosabb harmadik eleme maga a festék kiválasztás. Manapság szinte minden anyag kifújható a pisztolyokból a viszkozitás függvényében, viszont vannak más tényezők, amik alapján válasszunk festéket. Mivel minden felhasználási területnek megvan a sajátos tulajdonságokkal bíró felületkezelése, így más festékek a megfelelőek. Például testfestékeknél rendkívül fontos, hogy a festékből a bőrön keresztül ne szívódhassanak fel méreganyagok, míg egy autódekoráláskor elvárható, hogy a festék UV álló legyen.

airbrush felszereles maxtech

Legyünk kezdők, haladók vagy profik a megfelelő szett összeállítása nagyban meghatározza a művészi végeredményt, így szánjunk időt a minőségi és tartós készülék megtalálására és az eredmény nem marad el. 

Airbrush