Lemerült pedig pont sietnél? Mindent az akkumulátortöltőkről!

A tapasztalataim alapján két fajta autóst különböztetek meg, ha akkumulátorról van szó: akit hagyott már cserben a verdájának az akkumulátora, és akit majd fog.

Tudom, tudom, van sok „népi” módszer, ha lemerül az aksi és nincs kéznél töltő, akkor van ám sok „bevállt” ötlet, de gyors tisztában is tennék pár tévhitet a gyenge, lemerült akkumulátorral kapcsolatosan – a mai modernebb járművek tekintetében. A betolós, húzós módszer nem működik már egy csomó típusnál. Például automata váltósnál ne is fáradj és a katalizátoros járműveknél se tegyél ez irányú nagyobb erőfeszítéseket, mert károsodhat a katalizátor.

Száz szónak is egy a vége, ha lemerült a hidegben vagy csak régen nem volt elővéve a jármű, akkor akkumulátor töltőt elő, és uccu neki. Na de felmerülhet benned a kérdés, hogy de milyen töltő a jó töltő?

Létezik normál, hagyományos aksi töltő és mint lassan mindenből, ebből is van már okos kivitel. Lássuk mi a különbség!

A hagyományos akkumulátortöltőknél nincs „lacafaca” elemezgetés meg akkumulátor vizsgálat, csak izmosan elkezdik tölteni és mikor érzik, hogy „fullon van” jelzik, jellemzően egy zöld lámpa felvillanásával. Ha a hagyományos akkumulátortöltőt elfelejti lecsatlakoztatni, abból bizony baj is lehet és az akkumulátor túltöltődhet, ezáltal pedig kiszáradhat és használhatatlanul megsérülhet.

Ezzel szemben az Intelligens akkumulátortöltők számos lépés elvégeznek töltés közben az ólomsavas akkumulátorok szulfátlanítása, regenerálása, feltöltése és karbantartása érdekében. Így az akkumulátor élettartama kiegyensúlyozott marad, sőt akár javulhat is. Az intelligens akkumulátortöltő folyamatosan vizsgálja az aksi művelet közbeni állapotát, ezzel minimálisra csökkentve a túltöltés vagy elégtelen töltés kockázatát.

Végül pedig az elsőre furán hangzó kérdés, hogy honnan tudod ha az autó-motor aksid töltést igényel? Ha nem az a helyzet áll elő, hogy meg sem nyikkan a jármű akkor is érdemes 3-4 havonta rálesni az aku állapotára, hiszen azért mert ma épp „pöcc-röff” lehet 3 hónap múlva már kicsit kéretni fogja magát.  

Az intelligens akkutöltőknél legtöbbször van a beépített visszajelző segít nyomon követni az akkumulátor töltöttségi szintjét. Általában 3 lámpa segít eligazodni az akku állapotával kapcsolatban a készüléken. A zöld LED jelzi, hogy az akkumulátor megfelelő állapotban van, és nem igényel töltést.  A sárga lámpa jelzi, hogy eljött az ideje az akkumulátor töltésének. A piros lámpa jelzi, hogy idő van, kellene tölteni rajta.

Ha még nincs a háznál se sima, vagy épp okos akkumulátortöltő, nézz be hozzánk és fusd végig a kínálatot!

AkkumulátorAkkumulátortöltőAksi töltő